A Békéscsabai Életfa Idősek Otthona vonatkozásában a 2017. évi összesített közbeszerzési terv nullás, tekintettel arra, hogy 2017-ben az intézmény nem tervez olyan árubeszerzést, szolgáltatás megrendelést vagy építési beruházást lebonyolítani, melynek becsült értéke eléri vagy meghaladja a jogszabályban rögzített közbeszerzési értékhatárt (nem közszolgáltatói szerződés esetén). Ezen tájékoztatás - a közbeszerzési terv vonatkozásában - a 2015. évi CXVIII. törvény 41.§ (1) bekezdése szerint nyilvánosságra kerül.
 
 
A bank által megduplázott munkatársi pénzadományból rászoruló gyermekek nyári étkeztetését és iskolakezdését biztosítjuk

Békéscsaba, 2013. június 7. – Munkatársi kezdeményezésre gyűjtött ruhákat és pénzadományt adtak át a Budapest Bank képviselői a Békéscsabai Kistérségi Életfa Szociális Szolgáltató Központnak. A kezdeményezést a Budapest Bank is felkarolta: a dolgozók jótékonysági futásán összegyűlt összeget megduplázva 1 millió forintra egészítette ki az adományt a pénzintézet. Szervezetünk az anyagi támogatást halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek nyári étkeztetésére és iskolakezdési költségeikre fordítja, a ruhákat pedig a térségben élő rászoruló családoknak és hajléktalanoknak juttatja el.

Az Életfa Szociális Szolgáltató Központnál a gyermekjóléti és családsegítő tevékenységünk mellett idősek és a szociálisan rászorulók ellátásával foglalkozunk Békéscsabán és térségében, immár 24 éve. Működésünket az állami normatíva és az önkormányzati hozzájárulás mellett pályázatokból és helyi magánszemélyek anyagi segítségével folytatjuk. Munkánk végzésében különösen nagy segítséget jelent az olyan kiemelkedő pénz- és ruhaadomány, amelyet a Budapest Bank nyújtott át békéscsabai kirendeltségünkön.

A nemrég zárult ruhagyűjtésben a Budapest Bank békéscsabai Bankműveleti Központjának és budapesti székházának munkatársai vettek részt. A pénzintézet Women's Network (Nők a Nőkért) hálózatának jótékonysági csapata által szervezett akcióban a két helyszínen összesen mintegy 60 zsák ruha gyűlt össze. A kezdeményezéshez csatlakozva a dolgozók jótékonysági sporteseményt is szerveztek a két városban. A május 15-én Budapesten, június 1-jén pedig Békéscsabán megrendezett, "Futunk segíteni" akció nevezési díjaiból közel félmillió forintos összeg gyűlt össze, amelyet a bank 1 millió forintra egészített ki.

"A ma átadott adományok révén sok békéscsabai és környékbeli, nehéz körülmények között élő család helyzetét tudjuk majd könnyebbé tenni. Az egymillió forintos pénzadomány lehetővé teszi, hogy számos hátrányos helyzetű gyermek nyári étkeztetését biztosítsuk, illetve, hogy a rászoruló családoknak támogatást adjunk az iskolakezdéssel járó költségekhez. Emellett az adományból programokat is tudunk a gyermekeknek szervezni, hogy kiszakadhassanak a mindennapok nehézségeiből" – mondta el Dr. Csereiné Árgyelán Anna, a Békéscsabai Kistérségi Életfa Szociális Szolgáltató Központ igazgatója.

"A Budapest Bank vállalati kultúrájának fontos eleme a társadalmi problémák kezelésében való aktív részvétel, így például gyakran karolunk fel gyermekekkel kapcsolatos szervezeteket és kezdeményezéseket. Munkatársaink számtalan adománygyűjtés és önkéntes akció során bizonyítják a jó ügyek iránti elkötelezettségüket, bankunk pedig saját programjaival is hozzájárul a rászorulók életkörülményeinek javításához" — mondta el Lasetzky Frigyes, a Budapest Bank operáció és minőség vezetője, aki adományozóként a jótékonysági akciókban résztvevő kollégákat is képviselte.
 
Közzététel: 2013. június 10.
 
Nagyítható, nyomtatható változat! A funkciók eléréséhez álljon az egérrel a felületre és figyelje a megjelenő menüt!
Nagyítás alaphelyzetbe állítása: CTRL + 0, majd CTRL + F5
Közzététel: 2013. május 23.
..................................................................................................................................................................
Nagyítható, nyomtatható változat! A funkciók eléréséhez álljon az egérrel a felületre és figyelje a megjelenő menüt!
Nagyítás alaphelyzetbe állítása: CTRL + 0, majd CTRL + F5
..................................................................................................................................................................
 
A Békéscsabai Kistérségi Életfa Szociális Szolgáltató Központ pályázatot nyújtott be a TÁMOP keretén belül a Gyermekek és fiatalok társadalmi integrációját segítő programok támogatására kiírt pályázati felhívás keretén belül 2010. szeptemberében.

Az NFÜ 32.000.000 Ft, 100%-os támogatást ítélt meg az "Esély az esélyekhez" című projektre.

Az "Esély az esélyekhez" a hátrányos helyzetű gyermekek és családjaik segítését tűzte ki fő célul, elsősorban csoportfoglalkozások, terápiák, táborok és más szabadidős programok megvalósításával. A programunk során 19 tevékenységet fogunk megvalósítani. Ennek keretében a gyermekek részt vehetnek többek között lovas terápián, önvédelmi foglalkozáson, gyermekcsoportokon, filmklubon, különböző táborokban, míg a szüleiknek szülőcsoportot szervezünk. A közös programok keretében lesznek családi napok, kirándulások. A projekt keretén belül családterápia igénybe vételére is lehetőség nyílik.

A programot 2012. március 1. és 2014. február 28. közötti időszakban valósítjuk meg.

A projektbe 50 fő gyermeket (6-18 éves korig) kívánunk bevonni, illetve az ő szüleiket intézményünk ellátási területéről. Alapellátott, védelembe vett, illetve átmeneti gondozott gyermekek közül kerülnek kiválasztásra a résztvevő gyermekek, előzetes jelentkezés alapján.
Közzététel: 2012. március 21.
MEGHÍVÓ
"Esély az esélyekhez"
Gyermekek és fiatalok társadalmi integrációját segítő programok
Azonosítószám: TÁMOP-5.2.5/A-10/2-2010-0056
 
Tisztelettel és szeretettel várjuk az érdeklődőket az
"Esély az esélyekhez" Projekt keretében megrendezésre kerülő
NYITÓKONFERENCIÁRA
 
Helyszín: 5600 Békéscsaba, Féja Géza tér 1.
Időpont: 2012. március 13. 14:30 órától
Közzététel: 2012. március 12.
 
A Békéscsabai Kistérségi Életfa Szociális Szolgáltató Központ és az Egyensúly AE. Egyesület közös pályázatot nyújtott be a TÁMOP keretén belül a "Hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációját segítő programok" támogatására kiírt pályázati felhívás keretén belül 2009. októberében.

A FEDÉL MÁS-KÉP(P) című, TÁMOP-5.3.3-08/2-2009-0013 azonosító számú projekt egy komplex lakhatási, képzési és foglalkoztatási program, amely a hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációját segítette elő és támogatta. Az NFÜ 66.909.710.- Ft, 100 %-os támogatást ítélt meg a projektre.

A program az eredeti pályázatnak megfelelően 2010. március 1-jén indult el és 2012. február 29-ig tart, ez háromszor fél év aktív időszakot és fél év utánkövetést foglalt magába. A megvalósítás során összesen 80 főt szűrtünk szakemberek segítségével, ebből 60 fő került bevonásra, három szakaszban. A programban 5 szociális munkás mentorálta a klienseket.

A bevont személyek félévente indított 30 órás akkreditált képzéseken vehettek részt. Álláskeresési és munkaerő- piaci képzésen 35 fő, Állapotjavító és pszichés zavarokat korrigáló képzésen 37 fő, Tanulás technikát segítő, elméleti készségeket facilitáló képzésen 36 fő, Személyiség-kommunikációt fejlesztő képzésen 33 fő szerzett tanúsítványt. 150 órás OKJ-s takarítói tanfolyamon 13 fő szerzett bizonyítványt, a szintén 150 órás OKJ-s parkgondozói tanfolyamon pedig 12 fő. Többen a megszerzett végzettség segítségével munkát is kaptak.

A bevont személyek közül 30 fő kapott maximum 12 hónapon át lakhatási támogatást. A kliensek folyamatosan részt vettek családkonzultációs tanácsadáson, valamint önsegítő klubfoglalkozáson. Egészség Napot három alkalommal tartottunk. A programok között szerepelt egészségügyi szűrés, vércukor- és koleszterinszint mérés, tájékoztatás szociális ellátásokról, egészségügyi előadás szakorvos vezetésével, fogyatékkal élők tapasztalati beszámolója, játszósarok gyerekeknek. Szintén három alkalommal szerveztünk önkéntes véradást is, összesen 36 fő adott vért.

A programban részt vevő kliensek és családtagjaik Ópusztaszerre kirándulhattak.

A kliensek a foglalkoztathatósági helyzetük javítása érdekében munkapróbán vettek részt, 17 fő próbálta ki magát a munka világában.

Önkéntes munka keretében Békéscsabán virágot ültettek, illetve a Trefort Ágoston Villamos- és Fémipari Szakképző Iskola és Kollégium és az Életfa Idősek Otthona külső környezetének megtisztítását, rendbe tételét végezték el.
 
TÁMOP-5.3.3-08/2-2009-0013
Békéscsabai Kistérségi Életfa
Szociális Szolgáltató Központ
5600 Békéscsaba, Szabadság tér 9.

Egyensúly AE Egyesület
5600 Békéscsaba, Kolozsvári utca 62.
Közzététel: 2012. március 8.
http://www.energiakozpont.hu
Közzététel: 2011. szeptember 12.
 
A Békéscsabai Kistérségi Életfa Szociális Szolgáltató Központ és az Egyensúly AE. Egyesület közös pályázatot nyújtott be a TÁMOP keretén belül a "Hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációját segítő programok" támogatására kiírt pályázati felhívás keretén belül 2009. októberében.

A FEDÉL MÁS-KÉP(P) című, TÁMOP-5.3.3-08/2-2009-0013 azonosító számú projekt egy komplex lakhatási, képzési és foglalkoztatási program, amely a hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációját segíti elő és támogatja. Az elnyert támogatás 66.909.710.- Ft.

A program az eredeti pályázatnak megfelelően 2010. március 1-jén indult el és 2012. február 29-ig tart, ez háromszor fél év aktív időszakot és fél év utánkövetést foglal magába. A megvalósítás során összesen 80 főt szűrtünk szakemberek segítségével, ebből 60 fő került bevonásra, három szakaszban. A programban 5 szociális munkás mentorálja a klienseket.

A bevont személyek félévente indított 30 órás akkreditált képzéseken vehettek részt. Álláskeresési és munkaerő- piaci képzésen 35 fő, Állapotjavító és pszichés zavarokat korrigáló képzésen 37 fő, Tanulás technikát segítő, elméleti készségeket facilitáló képzésen 36 fő, Személyiség-kommunikációt fejlesztő képzésen 33 fő szerzett tanúsítványt. 150 órás OKJ-s takarítói tanfolyamon 13 fő szerzett bizonyítványt, a szintén 150 órás OKJ-s parkgondozói tanfolyamon pedig 12 fő. Többen a megszerzett végzettség segítségével munkát is kaptak.

A bevont személyek közül 30 fő kapott maximum 12 hónapon át lakhatási támogatást. A kliensek folyamatosan részt vettek családkonzultációs tanácsadáson, valamint önsegítő klubfoglalkozáson. Egészség Napot három alkalommal tartottunk. A programok között szerepelt egészségügyi szűrés, vércukor- és koleszterinszint mérés, tájékoztatás szociális ellátásokról, egészségügyi előadás szakorvos vezetésével, fogyatékkal élők tapasztalati beszámolója, játszósarok gyerekeknek. Szintén három alkalommal szerveztünk önkéntes véradást is, összesen 36 fő adott vért.

A programban részt vevő kliensek és családtagjaik Ópusztaszerre kirándulhattak.

A kliensek a foglalkoztathatósági helyzetük javítása érdekében munkapróbán vettek részt, 17 fő próbálta ki magát a munka világában.

Önkéntes munka keretében Békéscsabán virágot ültettek, illetve a Trefort Ágoston Villamos- és Fémipari Szakképző Iskola és Kollégium és az Életfa Idősek Otthona külső környezetének megtisztítását, rendbe tételét végezték el.
 
Dr. Csereiné Árgyelán Anna
projektvezető
 
 
 
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Közzététel: 2011. augusztus 17.
Közzététel: 2011. július 22.
Közzététel: 2011. június 1.
Közzététel: 2010. november 16.
Közzététel: 2010. október 6.
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapja: http://www.nfu.hu
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Napenergia hasznosító rendszer kiépítése a Békéscsabai Kistérségi Életfa Szociális Szolgáltató Központ telephelyeként működő Életfa Idősek Otthonában.
A Békéscsabai Kistérségi Életfa Idősek Otthona, korábbi nevén Csabai Életfa Nyugdíjasház 2000-ben kezdte meg működését. Az épület a Széchenyi terv keretében került kialakításra. Az önálló apartmanokkal rendelkező nyugdíjasház a nagy érdeklődésre való tekintettel két ütemben is bővült. Az Otthon létrehozásának célja egy olyan intézmény kialakítása volt, ahol megfelelő körülmények között elláthatók azok az időskorú emberek, akik már nem tudnak teljes körűen gondoskodni magukról.

A Békéscsabai Kistérségi Életfa Idősek Otthona 2010 áprilisától Békéscsabai Kistérségi Életfa Szociális Szolgáltató Központ néven folytatja működését egy beolvadást követően.

Az intézmény bővülése következtében megnövekedett létszám melegvíz igényét az eredeti kiépített rendszer nem tudja kielégíteni. A szociális intézmény 2007 évtől kezdve nappali ellátást vezetett be, mely további létszámbővülést eredményezett.

Reggeli és esti, valamint rendszeresen napközben is jelentkező melegvíz-hiány megszűntetéséhez részletes rendszerfelmérés készült. A szakértők megállapították, hogy a rendszer jelentős fejlesztése elkerülhetetlen.

A rendszerfejlesztési alternatívákat megvizsgálva a legoptimálisabb megoldásnak a napkollektoros alrendszer bizonyul. A napkollektorok alkalmazásának számos közvetlen és közvetett előnye van, a legfontosabbak:
1. A melegvíz előállításához szükséges hőt a korábbi fosszilis földgáz helyett megújuló energiából (nap) állítja elő a rendszer. Ezzel jelentősen csökken az üvegházhatású gáz (CO2) kibocsátása, valamint a korom és egyéb füst kibocsátás. Mindez jelentősen csökkenti a rendszer környezetterhelését.
2. A gáz ára folyamatosan növekszik, és ez már középtávon is gazdasági nehézségéket okoz az Otthon számára. A projekt segítségével jelentős megtakarítás származik a gázfogyasztás, illetve a karbantartási költségek csökkenésével. A gázár növekedésével gyorsuló ütemben térül majd meg a rendszer kiépítése.
3. A szolgáltatásbiztonság jelentősen növekszik. Részleges vagy teljes gázkorlátozás vagy- hiány esetén is rendelkezésre áll az alapszolgáltatáshoz szükséges melegvíz-mennyiség.

Az intézmény 2010 márciusában pályázatot nyújtott be a KEOP 4.2.0/A "Helyi hő-és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal" pályázati konstrukcióra, melyet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és az Energiaközpont Nonprofit Kft. megvalósításra érdemesnek talált.

A pályázat összköltsége 12 337 113 Ft, melyből 7 402 268 Ft vissza nem térítendő támogatásnak minősül.

A pályázat keretén belül kialakításra kerül egy olyan vákuumcsöves napkollektoros rendszer, mely a melegvíz előállítás nagy részét (61%) képes fedezni. Beépítésre kerül egy puffer-tartály, így a fel nem használt melegvizet tárolni is lehet. Ezzel a megoldással megszűnik a koncentrált melegvíz használatból eredő probléma. A napkollektor hosszú távon vitathatatlanul sokkal gazdaságosabb, mint bármelyik másik vízmelegítési módszer. Egyszeri befektetéssel hosszú évekig a melegvíz-probléma megoldódik.

A Békéscsabai Kistérségi Életfa Idősek Otthonának az egyik kiemelt célkitűzése - összhangban a hazai és az EU energiapolitikával- a környezeti szempontok érvényesítése a fejlődésben. Ennek a fejlődésnek a feltétele a megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználása, a társadalom és a környezet harmonikus viszonyának kialakítása.

Napkollektoros rendszer kialakításával az intézmény hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez, a fosszilis energia felhasználás csökkentéséhez, a megújuló energiák használatának uniós kötelezettségvállalásának teljesítéséhez, az importfüggőség csökkentéséhez.

A rendszer kiépítésével járó CO2 csökkenés: 15,29 t CO2ekv/év.
Fedezeti arány: 61%.

A megújuló energia felhasználás: 204,43 GJ/év.
Abszorber-felület (24 db napkollektor): 57,6 m2.
Békéscsabai Kistérségi Életfa Szociális Szolgáltató Központ
5600 Békéscsaba, Szabadság tér 9.

Telephely:
Életfa Idősek Otthona
5600 Békéscsaba, Lencsési u. 85.
Energia Központ Nonprofit Kft.
1134 Budapest, Váci út 45. A. épület, 6. emelet
Postacím:
1437 Budapest, Pf.: 328
Tel.: 06 (1) 802-4300
Fax: 06 (1) 802-4301
Web: http://www.energiakozpont.hu
E-mail: office@energiakozpont.hu
Közzététel: 2010. május 17.

01

02

03

04

05

06

07

08

09

Közzététel: 2010. június 7.
 
Szeretettel köszöntjük a Békéscsabai Kistérségi Életfa Idősek Otthona honlapján. Honlapunkon azokat az információkat gyűjtöttük össze, amelyek segítik a döntést megelőző tájékozódást.

Intézményünk 2000-ben kezdte meg működését. Jelenleg közel 110 idős embernek nyújt otthont. Az intézmény Békéscsaba kertvárosi részében, a József Attila Lakótelep közelében, szép környezetben helyezkedik el. Autóbusszal jól megközelíthető, az épület teljes mértékben akadálymentesített.
Lakóink számára 24 órás ápolói felügyeletet biztosítunk, szabadidejüket szervezett programokkal igyekszünk hasznossá, és tartalmassá tenni.
Minden munkatársunk azon fáradozik, hogy tudása legjavának nyújtásával megkönnyítse és széppé tegye az itt lakók mindennapjait.
..................................................................................................................................................................
2009. április 15.
..................................................................................................................................................................