Sajtóközlemény

Archívum

A Békéscsabai Kistérségi Életfa Szociális Szolgáltató Központ és az Egyensúly AE. Egyesület közös pályázatot nyújtott be a TÁMOP keretén belül a “Hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációját segítő programok” támogatására kiírt pályázati felhívás keretén belül 2009. októberében.

A FEDÉL MÁS-KÉP(P) című, TÁMOP-5.3.3-08/2-2009-0013 azonosító számú projekt egy komplex lakhatási, képzési és foglalkoztatási program, amely a hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációját segítette elő és támogatta. Az NFÜ 66.909.710.- Ft, 100 %-os támogatást ítélt meg a projektre.

A program az eredeti pályázatnak megfelelően 2010. március 1-jén indult el és 2012. február 29-ig tart, ez háromszor fél év aktív időszakot és fél év utánkövetést foglalt magába. A megvalósítás során összesen 80 főt szűrtünk szakemberek segítségével, ebből 60 fő került bevonásra, három szakaszban. A programban 5 szociális munkás mentorálta a klienseket.

A bevont személyek félévente indított 30 órás akkreditált képzéseken vehettek részt. Álláskeresési és munkaerő- piaci képzésen 35 fő, Állapotjavító és pszichés zavarokat korrigáló képzésen 37 fő, Tanulás technikát segítő, elméleti készségeket facilitáló képzésen 36 fő, Személyiség-kommunikációt fejlesztő képzésen 33 fő szerzett tanúsítványt. 150 órás OKJ-s takarítói tanfolyamon 13 fő szerzett bizonyítványt, a szintén 150 órás OKJ-s parkgondozói tanfolyamon pedig 12 fő. Többen a megszerzett végzettség segítségével munkát is kaptak.

A bevont személyek közül 30 fő kapott maximum 12 hónapon át lakhatási támogatást. A kliensek folyamatosan részt vettek családkonzultációs tanácsadáson, valamint önsegítő klubfoglalkozáson. Egészség Napot három alkalommal tartottunk. A programok között szerepelt egészségügyi szűrés, vércukor- és koleszterinszint mérés, tájékoztatás szociális ellátásokról, egészségügyi előadás szakorvos vezetésével, fogyatékkal élők tapasztalati beszámolója, játszósarok gyerekeknek. Szintén három alkalommal szerveztünk önkéntes véradást is, összesen 36 fő adott vért.

A programban részt vevő kliensek és családtagjaik Ópusztaszerre kirándulhattak.

A kliensek a foglalkoztathatósági helyzetük javítása érdekében munkapróbán vettek részt, 17 fő próbálta ki magát a munka világában.

Önkéntes munka keretében Békéscsabán virágot ültettek, illetve a Trefort Ágoston Villamos- és Fémipari Szakképző Iskola és Kollégium és az Életfa Idősek Otthona külső környezetének megtisztítását, rendbe tételét végezték el.

TÁMOP-5.3.3-08/2-2009-0013
Békéscsabai Kistérségi Életfa Szociális Szolgáltató Központ
5600 Békéscsaba, Szabadság tér 9.

Egyensúly AE Egyesület
5600 Békéscsaba, Kolozsvári utca 62.